Medezeggenschap
Wat is de MR?
De MR is het orgaan binnen basisschool de Violier. De raad spreekt voor zowel leerlingen, ouders als personeel. Het doel is dat belanghebbenden kunnen meepraten over beslissingen die hen aangaan en dat hun belang wordt behartigd. Een van de belangrijkste instrumenten van de MR daarbij is de instemmings- en adviesbevoegdheid.
Wat wil de MR?
De MR wil ertoe bijdragen dat basisschool de Violier een school is voor alle kinderen en waar kinderen groot kunnen worden in een plezierige, veilige, educatieve en creatieve omgeving. Hierbij staat belangenbehartiging van kinderen, ouders en personeel centraal. De MR wil invloed uitoefenen op het schoolbeleid door gebruik te maken van de rechten en plichten als vastgesteld in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) en door het stellen van kritische vragen en het geven van (on)gevraagde adviezen. Door een goede samenwerking met de teamleider en de unitdirecteur worden we betrokken bij belangrijke processen die zich binnen de schoolorganisatie afspelen en worden we uitgenodigd mee te denken bij ingewikkelde zaken. Er is open communicatie tussen MR en directie, met korte lijnen, waardoor er op een positieve wijze gewerkt wordt aan het realiseren van de doelen die de school en de MR zich gesteld heeft.
Hoe is de MR samengesteld?
De medezeggenschapsraad is de gekozen geleding namens ouders en personeel van basisschool de Violier. Hierin nemen drie gekozen leden namens de ouders en drie gekozen leden namens het personeel zitting.
Leden van de medezeggenschapsraad:
Namens het personeel:
- Lianne Greijn
- Esther van Langen
- Jorn Vranken
Namens de ouders:
- Jan-Thijs Koppen
- Rick Malewicz
- Erik van den Tillaart
Binnen de MR is een taakverdeling betreffende specifieke taken: voorzitter, penningmeester en secretaris.
Welke bevoegdheden heeft de MR?
Als vuistregel kunnen we stellen dat de personeelsgeleding instemmingsrecht heeft bij alle zaken die direct over personeelsbeleid of arbeidsvoorwaarden gaan, zoals het formatiebeleid, de werktijden, nascholing, werkoverleg, verlof, promotiebeleid, taakbeleid, nieuwe functies en beoordelingen. De oudergeleding heeft onder meer instemmingsrecht over het beleid ten aanzien van de schoolvoorzieningen, sponsoring, vaststelling van onderwijstijd en de wijze waarop invulling wordt gegeven aan tussen schoolse opvang.
De MR heeft o.a. instemmingsrecht bij de volgende zaken: veranderingen van de onderwijskundige doelstellingen van de school; het schoolplan dan wel het leerplan of het zorgplan; het schoolreglement beleid ten aanzien van veiligheids-, gezondheids- en welzijnsbeleid.
De MR heeft o.a. adviesrecht bij de volgende zaken: beleid ten aanzien van aanstelling- en ontslag; de taakverdeling binnen de schoolleiding; het vakantierooster nieuwbouw, belangrijke verbouwingen of onderhoud van de school.